KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Přibyslav se vysloví proti těžbě uranu

Přibyslav se vysloví proti těžbě uranu

Přidáno 6. 10. 2014
Ilustrační foto
Přibyslav - Zastupitelé KDU-ČSL na středečním jednání zastupitelstva přišli s návrhem, aby město Přibyslav zaslalo Ministerstvu pro místní rozvoj jasnou připomínku, ve které požaduje vypouštění plánované těžby uranu u Brzkova z připravovaného strategického dokumentu Aktualizace politiky územního rozvoje ČR. Návrh byl všemi přítomnými zastupiteli přijat.
“Je to dobrá zpráva zejména pro občany z místních částí Česká Jablonná a Dolní Jablonná, kteří by případnou těžbou byly postiženy nejvíce. V případě, že ministerstvo naši připomínku akceptuje, tak se možnosti státu zahájit těžbu výrazně sníží.” vyjádřil se zastupitel Michael Omes k přijetí svého návrhu.

Plány vlády na znovuobnovení těžby uranu v Brzkově na Přibyslavsku se v posledních měsících stali hojně diskutovaným tématem. Podnět k těmto úvahám dala především jarní návštěva premiéra Sobotky na Vysočině a jeho vyjádření v této věci. Návrh na obnovení těžby uranu se následně dostal i do dokumentu Aktualizace politiky územního rozvoje ČR, který vzniká na Ministerstvu pro místní rozvoj a obsahuje dlouhodobé plány pro realizaci velkých rozvojových staveb - dálnic, železnic či vodních přehrad - a je závazný pro územní plány dotčených obcí. Ministerstvo vyzvalo všechny orgány státní správy, ale i obce a jednotlivce, aby se k dokumentu do 8. září případně vyjádřili a dodali své připomínky.

Na Přibyslavsku se zároveň podařilo navázat spolupráci, mezi zastupiteli obcí, jejichž katastry jsou nejblíže uranovému ložisku. Kromě města Přibyslavi se obdobně usnesla obec Brzkov a v příštím týdnu se pravdě podobně připojí také samosprávy Polné a Věžnic. Významný podíl na této spolupráci má rovněž sdružení občanů Brzkova Naše budoucnost bez uranu.

“Návrhem na podání připomínky naše aktivity nekončí, oslovili jsme v této věci poslance Víta Kaňkovského, který právě zastupitele na Vysočině vyzývá, aby na MMR zaslali své připomínky. Dále máme v plánu seznámit se situací i místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka, aby toto téma otevřel na vládní úrovni.” dodává předseda místní organizace KDU-ČSL Jan Málek.